Lastig te isoleren monumenten

Lastig te isoleren monumenten verwarmt met bodemwarmte

Het isoleren van monumenten blijft een lastig verhaal. Omdat er voor het aanpassen van monumenten zulke strenge eisen gelden, is het vaak duur, moeilijk en soms zelfs onmogelijk om de oude panden te isoleren. Een oplossing is actieve isolatie met bodemwarmte.

Het architectenbureau KBnG uit Den Haag past het WarmBouwen-concept toe op een monumentale boerderij in Gelderland. “Een oude muur is gewend dat er warmte en vocht doorheen gaat. Wij houden dat proces in stand door er goedkope warmte doorheen te laten lopen, in plaats van dure warmte, die bedoeld is voor binnenshuis”, aldus architect Miel Karthaus tegen Kennispartner BouwTV.

12 graden Celsius
Het concept werkt als volgt: de aannemer plaatst een mat met kleine waterkanaaltjes tegen de binnenmuur, buitenmuur of in een spouw. Zonder dat je heel diep de aarde in hoeft, is deze het hele jaar door ongeveer 12 graden Celsius. Dit is uiteraard niet warm genoeg om het huis compleet te verwarmen, maar deze warmte kan er wel voor zorgen dat muren en hout niet schimmelen en rotten. En dat is precies wat sommige monumentale panden nodig hebben, bij gebrek aan moderne isolatie.

Door deze mat te combineren met een dunne laag isolatieschuim, werkt het concept het hele jaar door. Op hete dagen is de lage temperatuur uit de bodem ook te gebruiken om het pand te koelen.

Comments for this post are closed.